ÖSTERSUND

ÖSTERSUNDs tre skidanläggningar Lit, Ladängen och Östersunds skidstadion har alla försetts med Snow Makers snösystem. Lit har ett helt nyutvecklat automatiskt system med 27st SMI Axis snölansar där systemet startar och går från noll till max snöproduktion på 10 minuter och stänger ner och dränerar samtliga kanoner på 45 sekunder.

Ladängen har bestyckat samtliga uttagsplatser med SMI Axis snölansar som startas manuellt i grupper om 4 kanoner åt gången.

Den största anläggningen är Sveriges nationalarena för skidskytte och har stått som arrangör för säsongens första Världscup varje höst sedan 2006. För att vara säker på att kunna arrangera en tidig tävling oberoende av temperatur och nederbörd så har Snow Makers tillsammans med Östersunds Kommun utvecklat Sveriges största Snow Farm för att spara snö över sommaren.

Lagret av snö som sparas i Östersund är fördelat i två högar som tillsammans mäter 60,000m3. Snön tillverkas från januari till mars av flera SMI Super Puma fläktkanoner. Super Puma har en stor lufttrumma med en enorm räckvidd vilket är optimalt för att kasta snö högt upp på de stora högarna. Hela snöproduktionen och statistik över den tillverkade snön styrs och sparas via Snow Makers styrsystem SmartSnow till anläggningens kontor.

2019 stod Östersund som arrangör av VM i skidskytte. För att ytterligare säkerställa snötillgången byggde Snow Makers två nya pumpstationer som pumpar vatten från Storsjön upp till arenan och ökar systemets kapacitet med 300%.

Besök gärna worldcupostersund.se för mer information eller kontakta Roger Hedlund på telefon 070-358 12 13.

BRUKSVALLARNA & RAMUNDBERGET

BRUKSVALLARNA & RAMUNDBERGET har Sveriges största spårsystem för längdåkning. Förutom anläggningens omfattning så är man alltid mycket duktig på att tillverka snö och erbjuda åkbara spår tidigt på säsongen. Skidpremiär i oktober är mer regel än undantag.

Efter säsongen 2016 planerade anläggningen för framtiden och målsättningen var att fördubbla snösystemets kapacitet. Snow Makers fick uppdraget att göra systemet mer lättarbetat och energieffektivare men samtidigt förkorta tillverkningstiden för snön.

Genom att bygga om pumpstationen och öka vattenkapaciteteten med 230 % och installera 70st energieffektiva AXIS snökanoner kunde befintlig kompressorkapacitet nyttjas utan ytterligare expansion. Det nya systemet gjorde att snöproduktionstiden halverades med mer än dubbelt så många kanoner i samtidig drift än innan ombyggnaden trots oförändrad luftförbrukning. Energiförbrukningen per kanon minskade från 15kW till 9kW samtidigt som arbetet för operatören förenklades genom att hela pumpstationen automatiserades med Snow Makers styrsystem SmartSnow.
I Snow Makers uppdrag ingick också att anlägga en Snow Farm för att spara snö från en säsong till nästa. Den sparade snön kördes ut första veckan i oktober och erbjöd förstklassig skidåkning flera veckor innan den traditionella snöproduktionen kommit igång.

Under sommaren 2017 byggde Snow Makers ut snösystemet i Ramundberget ytterligare som nu omfattar 7km spår med tillverkad snö från 122st SMI AXIS snökanoner.

Besök gärna bruksvallarna.se för mer information eller kontakta Sten-Olof ”Lullen” Hoflin på telefon 070-204 90 00.

TRILLEVALLEN

TRILLEVALLEN är en anrik alpin anläggning med rätt att kalla sig klassisk. Första åken i anläggningen gjordes 1938 och fram till modern tid så skedde all skidåkning på natursnö. Efter att Trillevallen på senare år upplevt ett flertal vintrar med minskande nederbörd och att man fick allt svårare att erbjuda sina gäster perfekta pister fick Snow Makers uppdraget att under konstruera och installera ett nyckelfärdigt snösystem.

En ny vattendamm sprängdes vid foten av berget och intill dammen anlades en ny byggnad för att inrymma pump och kompressoranläggning.

Ett omfattande rörsystem leder vatten och luft ut i anläggningen och säkerställer snöproduktion i ett flertal av pisterna. Hela systemet startas och kontrolleras via Snow Makers styrsystem SmartSnow.

De senaste säsongerna har Trillevallen varit fullt öppet redan på försäsongen och gästernas beröm till anläggningen skvallrar om att man gjorde rätt investering.

Besök gärna trillevallen.com för mer information eller kontakta Svenne Hedin på telefon 070-328 58 65.