Snö inomhus

Mid Sweden 365 är världen längsta skidtunnel i naturberg. Tunneln ligger i Gällö – mitt i Sverige – och erbjuder en unik skidåkning där spåren sträcker sig djupt in i berget. Spåren är varierande och erbjuder skidåkning i både skate och klassisk stil samtidigt som berget också inrymmer en skidskyttebana. Spårsystemet är 1,4 km långt med en höjdskillnad på 7 meter och 8 graders stigning. Tunneln rymmer 200 åkare samtidigt och ca 2.000 åkare per dygn.

Under spåren finns en genomfrusen sandbädd med inbyggda kylslingor som isolerar snön från den naturliga bergvärmen. Sandbädden täcks av 4.000m3 snö som tillverkas av två Snow Makers PoleCat fläktkanoner.

Luftkvalitén i tunneln är mycket god och håller en temperatur om -4 grader året runt. Ventilationen styrs automatiskt beroende av koldioxidhalten i luften. Belysningen består av LED-armaturer som i princip inte utsänder någon värme.

Snow Makers tillverkar också en snökanon avsedd för att producera snö inomhus. I förhållande till en traditionell snökanon för utomhusbruk så har den en begränsad kapacitet men är ett bra komplement för att kunna erbjuda ett lager nysnö inne året runt.